Julsigneringar, musikhjälp och en fin recension

Veckorna fram till jul har det hänt en hel del i Lovis Ansjovis värld. I början av december hade vi releasefest i mysiga Palladiums värmestuga under Växjös skyltsöndag, med återbruksverkstad och högläsning. Sedan tog vi på oss tomteluvorna och gav oss ut på en liten signeringsturné, så nu finns alla tre böcker om Lovis Ansjovis på Akademibokhandeln på Grand Samarkand, ETC Bokcafé och Alvesta Bok- och pappershandel. Vi fick dessutom en tidig julklapp i form av en fin recension av Lovis Ansjovis och jorden från Villa Frejas bokblogg:

”Lovis Ansjovis och jorden av Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg som gjort de fina illustrationerna är en underbar nutida Julsaga à la Dickens. […] En riktigt fin och viktig bok som passar ca 6-10 år. En bok som mycket väl kan ligga till grund för miljöarbete i skolan.”

Under december ville vi också stötta Musikhjälpens viktiga arbete under parollen ”Barn är inte till salu” genom att auktionera ut ett bokpaket och chansen att skapa en egen karaktär i nästa bok om Lovis Ansjovis. Snart ska vi fika med vinnaren och börja klura på den fjärde boken. Men först tar både vi och Lovis jullov och önskar er ett gott nytt år!

Ta hand om er – och jorden! ♡

IMG_7229.JPGIMG_7232.JPGIMG_7334IMG_7355.JPGIMG_7427IMG_7430Skärmavbild 2017-12-30 kl. 08.05.45

Intervju om omställning i Landets fria

”Snart är projektet i full gång. Alla elever får lära sig hur de kan hjälpa jorden, till exempel genom att använda tygpåsar i stället för platspåsar och el från solen. De som vill rädda skolans skog får skriva sina namn på en lista och Lovis, Maya och Adam kramar träd i skogen varje rast. De hamnar till och med i tidningen!”

Så går det till när Lovis och hennes kompisar drar igång ett miljöprojekt i skolan veckorna före julafton. Idag är de med i tidningen på riktigt – på framsidan av den fina omställningstidningen Landets fria till och med!

Här kan du som inte har papperstidningen läsa intervjun med oss.

24232000_10212317726631805_497567399069279245_n

 

Boksläpp och återbruksverkstad 3/12

Välkommen till värmestugan på Palladium i Växjö under julskyltningssöndagen! På andra våning läser vi ur vår nya bok Lovis Ansjovis och jorden vid tre tillfällen: kl. 16, 17 och 18. Barn och vuxna är också välkomna att julfika, återbrukspyssla och rita sina egna drömvärldar.

Det kommer också att finnas andra aktiviteter i värmestugan, såsom visning av Al Gores senaste film, musik, tidsjulklappsverkstad och korta föredrag.

Om boken:
Snart är det jul och allt borde vara så där mysigt som det brukar. Men Lovis Ansjovis är ledsen och orolig för världen, som hon har hört är sjuk och kanske på väg att dö. När hon får veta att den fina skolskogen ska huggas ner också förstår hon att något måste göras. Tillsammans med sina vänner övertalar hon rektorn att få ha ett miljöprojekt på skolan. Nu får Lovis och de andra barnen lära sig mer om vad man kan göra för att jorden ska må bättre. Det får prata om sina rädslor och drömmar, rita, pyssla, baka och spela teater. Men hur ska det gå med skogen?

Det här är tredje boken i serien om Lovis Ansjovis. Böckerna är skrivna Sanna Hellberg och hennes mamma Maria Estling Vannestål och illustrerade av Sanna. Hon är också litterär översättare och skriver krönikor i Smålandsposten om natur, kultur och närvaro. Maria skriver, föreläser och leder kurser om utveckling, kreativitet och hållbarhet – för människor och planet.

Fin recension från Bibliotekstjänst

Idag har Lovis Ansjovis och jorden fått en fin recension från BTJ, där Jan Hansson bland annat skriver såhär:

”När skolans rektor, precis före jul, meddelar att skogen bredvid skolan ska avverkas, startar skolbarnen en aktion. De har rektorns stöd. Hon var med om Almstriden i Kungsträdgården 1971 och hennes miljöengagemang väcks till liv av elevernas kampvilja och rädsla för människans förödelse av jorden. Med grupparbeten om drömmar, miljöhot och möjliga räddningsåtgärder kanaliseras elevernas ångest. Författaren Maria Estling Vannestål och illustratören Sanna Hellberg balanserar barnens ansvarskänsla mot de vuxnas på ett medvetet och reflekterat sätt. Med en dramatiserad och miljöskyddsanknuten version av Dickens En julsaga, gestaltar rektor, lärare och elever vad som krävs för att människor ska inse vilken hård dom över vår samtid framtidens spöke kommer att fälla. Språket är lättillgängligt med gott flyt i variation mellan dialog och återberättande.”

Nu håller vi tummarna för att många bibliotek och skolor ska hitta boken, så att Lovis och hennes kompisar kan inspirera och påminna massor av barn om att ingen är för liten för att göra skillnad!