Böckerna om Lovis Ansjovis

böckerna

Böckerna om Lovis Ansjovis kan beställas i internetbokhandlarna eller direkt från oss (om du bor i Växjötrakten och/eller vill köpa signerade exemplar) på maria@inrekompass.nu. De finns också i ljudboksformat på Storytel och Nextory.

Om Lovis Ansjovis och rockpappan:

Sommarlovet har just börjat, men pappa bara jobbar och Lovis Ansjovis har ingenting att göra. Då får hon världens bästa idé. Hon ska fixa en överraskningskonsert så att pappa får sjunga och spela igen, som han brukade göra långt innan Lovis fanns. Men nu blir det bråttom. Ska Lovis hinna hitta instrument och bandmedlemmar, repa in en av pappas gamla låtar och sätta upp affischer innan pappa kommer hem från jobbet? Och vill han verkligen bli rockstjärna igen?

Läs ett smakprov ur boken här.

Författare: Maria Estling Vannestål & Sanna Hellberg
Illustratör: Sanna Hellberg
Förlag: Idus Förlag
ISBN: 978-91-7577-415-2
Antal sidor: 32
Utgiven: 2016-08

”Det är fartfyllt. Det är roligt. Det är inspirerande. Extra plus för bonusfamljsgrejen som nämns i förbifarten och därmed som nåt helt naturligt.”
Linda Jakalas, Analyslusen

”[Lovis] härligt fria fantasi har stort utrymme i berättelsen som roar både barn och vuxna med sina underfundigheter. Författaren Maria Estling Vanneståls stora intresse för och erfarenhet av språk märks tydligt. Bilderna av Sanna Hellberg är vackra och stämningsfulla, rika på detaljer och har en egen tydlig stil. En mild färgskala används genomgående. Det är ett härligt samspel mellan texten och bilderna. Boken Lovis Ansjovis och rockpappan passar utmärkt för högläsning.”
Camilla Appelgren, BTJ 

”Högläsningen för femåringen hemma går bra och Lovis är en inspirerande förebild. Själv gläds jag åt en berättelse där barnets kreativitet får utrymme och där samvarons betydelse betonas.”
Anna Bouka, Barnboksprat.se

Om Lovis Ansjovis och glömskan:

Lovis Ansjovis farfar bor på en liten ö i skärgården och har ett hjärta lika stort som havet. Men när han fyller år och hela släkten tar båten ut till ön förstår Lovis att något inte är som vanligt. De vuxna tycker att farfar har blivit vimsig och på kalaset går det mesta fel. Han säger konstiga saker, tårtan blir en katastrof och både farfar och hans glasögon försvinner. Vad är det egentligen som har hänt?

Läs ett smakprov ur boken här.

Författare: Maria Estling Vannestål & Sanna Hellberg
Illustratör: Sanna Hellberg
Förlag: Idus Förlag
ISBN: 978-91-7577-535-7
Antal sidor: 32
Utgiven: 2017-06

”En väldigt bra bok som tar upp något som många barn faktiskt upplever i verkligheten. Och boken lyckas få detta något faktiskt tunga och mörka ämne ljust och glatt. Boken är viktig och den behövs. Bilderna i boken upplevdes magiska och väldigt lugna. En fin bok om livet! Betyg: 5 av 5.”
Autumnleaf.se

”Lovis Ansjovis och glömskan” är en väldigt fin barnbok som handlar om samt beskriver demens. Passande då många barn kanske har en släkting dom blivit lite vimsig och glömsk med åren. Dottern tycker väldigt mycket om den.”
Slöddermalmsmorsor

Om Lovis Ansjovis och jorden:

Vintern brukar vara den mysigaste tiden på hela året, men när Lovis Ansjovis hör att jorden är sjuk blir hon orolig. Tänk om jorden dör? Vart ska människorna och djuren ta vägen då? När Lovis och hennes klasskompisar får reda på att skolans fina skog ska huggas ner förstår de att något måste göras. De övertalar rektorn att få ha ett miljöprojekt på skolan, där eleverna får lära sig mer om jorden och hur de kan hjälpa den att må bättre. De får pyssla, rita, prata om sina känslor och spela upp en egen teaterpjäs. Men hur ska det gå med skogen?

Läs ett smakprov ur boken här.

Författare: Maria Estling Vannestål & Sanna Hellberg
Illustratör: Sanna Hellberg
Förlag: Idus Förlag
ISBN: 978-91-7577-649-1
Antal sidor: 36
Utgiven: 2017-12

”Författaren Maria Estling Vannestål och illustratören Sanna Hellberg balanserar barnens ansvarskänsla mot de vuxnas på ett medvetet och reflekterat sätt. Med en dramatiserad och miljöskyddsanknuten version av Dickens En julsaga, gestaltar rektor, lärare och elever vad som krävs för att människor ska inse vilken hård dom över vår samtid framtidens spöke kommer att fälla. Språket är lättillgängligt med gott flyt i variation mellan dialog och återberättande.”
Jan Hansson, BTJ

”Lovis Ansjovis och jorden av Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg som gjort de fina illustrationerna är en underbar nutida Julsaga à la Dickens. […] En riktigt fin och viktig bok som passar ca 6-10 år. En bok som mycket väl kan ligga till grund för miljöarbete i skolan.”
Villa Frejas bokblogg

”Boken är en trevlig och informativ berättelse om hur den lilla människan kan påverka i miljöfrågor. […] Målgruppen är 3-6 åringar, men jag ser nog boken som mycket läsvärd även för äldre barn. Här finns massor att diskutera kring tillsammans med en vuxen och jag kan tänka mig att boken också kunde ingå i något miljöprojekt i de lägre skolklasserna.”
Lässtunder

”Att barn kan göra skillnad visar den här boken. Även om det är en saga skulle det precis lika gärna kunnat vara verklighet. Boken ger barn hopp om att de är viktiga och värdefulla och att de kan göra skillnad. Sanna Hellbergs bilder gör ju att man som vuxen njuter av att bara sitta och bläddra i boken!”
Inger Hoppe, boktipset.se